Hur du gör en eskimåvändning

Det finns väl säkert de som många gånger har hört uttrycket eskimåvändning och det handlar helt enkelt om vad man ska göra när man har hamnat upp och ner med en kajak. Saken är nämligen den att det är ganska svårt att försöka ta sig ur kajaken, och då finns det helt klart en stor fördel med att kunna denna vändning, för det innebär att man tar sig snabbare upp vattnet och sitter samtidigt kvar i kajaken, vilket fallet inte skulle vara om man försökte ta sig ur den. Jag har tränat mycket och länge på detta, och det finns faktiskt de som har gjort det till en tävling, men det är i grunden ett sätt att rädda dig själv.

Enkelt – men ändå inte

Det är en del saker som går igenom huvudet när man hamnar upp och ner i vattnet och känner att man inte kan ta sig loss. Det är lätt att drabbas av panik och om man inte får till vändningen så stiger pulsen snabbt och man börjar med rörelser som det inte alls var tänkt att man skulle göra. Med andra ord så förstör man bara för sig själv. Även om det låter jobbigt så måste man ta det lugnt och metodiskt, för det är det enklaste sättet att hamna i rätt position och sedan använda sina krafter på rätt sätt, för att ta sig upp.

Jag vet inte hur många gånger som jag har misslyckats med detta, men det är faktiskt inte så svårt som det kanske kan se ut. Det handlar om att vara noga, lugnt och komma ihåg de rätta rörelserna för att du ska kunna använda dig av dina krafter i rätt läge, för gör du inte det så blir du kvar och försöka krypa ur kajaken. Det är det som är det svåra i det hela, för tanken är att man ska göra detta om man råkar hamna upp och ner. Att göra det kontrollerat, alltså vara beredd på det, är en sak. Att råka ut för det av en slump är en helt annan. Därför är lugnet viktigt och avgörande. Här kan du se en bra video om hur man går tillväga:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *