Fiska makrill

Vissa saker går det i princip bara att göra på västkusten. Ta en sådan sak som att fiska makrill. Det kanske inte är en hemlighet att det äts och fiskas mycket på västkusten, och det beror helt enkelt på att det finns väldigt mycket bra fiske i de vatten som vi har här, och det är makrillen som är en av de absolut godaste fiskarna enligt mitt tycke.

Att lära sig fiska makrill gjorde jag redan som litet barn då det är en lång och härlig tradition som vi västkustmänniskor har. Det är med andra ord något som vi har vuxit upp med, och det som jakten på älg är för många inlandsbor är fisket av makrill för oss. Det är en väldigt god och användbar fisk som man kan grilla, koka, steka, röka, ja precis vad som helst egentligen och det är fortfarande lika god. Därför tycker jag att ni borde prova på att fiska makrill om ni har vägarna förbi västkusten någon gång, för som jag förstår det så är själva fiskesättet obekant för många människor.

Dörja makrill

Ni kanske tror att vi använder oss av fiskespön och drag, precis som ni gör när vi fiskar i sötvatten, men det är helt fel. När man fiskar efter makrill så använder man sig oftast av något som kallar dörj, och det är det inte många som har provat på som inte är från västkusten. Det handlar helt enkelt om att ha dörj med ett sänke som väger några hekto. Själva linan är tjockare och mer bekväm att hålla i och det behöver man för att det är i själva linan man drar. På linan så kan man välja om man sätter ett eller flera blänken med krokar, och ju fler krokar desto fler fiskar kan man fånga.

Linan är omkring 30 meter lång och sänks ner i vattnet efter båten som rör sig sakta. I två-tre knop tar man sig framåt och låter linan ligga i så att den sjunker och kommer åt fiskarna. När väl makrillen nappar så känner man ett ryck, men efter det blir det bara tyngre. Makrillen kämpar inte emot utan dras egentligen bara med och själva anledningen till att man sätter flera krokar på linan har att göra med att makrillen simmar i stim, så chansen är helt enkelt väldigt stor att man lyckas fånga många på samma gång.

Det finns proffs till allt

Det här är ett mycket trevligt och avkopplande sätt att fiska på, när man puttrar fram på vattnet i makligt tempo och bara väntar på att det rycker till några gånger. Det är helt enkelt fritidsfiskarens dröm, att ta det lugnt och samtidigt få mycket fisk som belöning. Men det finns såklart de så tar det till en annan nivå, proffsfiskarna, och de dörjar även de när de ska fånga makrill men gör det på ett litet annorlunda sätt. De sätter helt enkelt ut långa ”spön” på sidan av båten, och det gör att de kan använda sig av flera dörjlinor samtidigt och på så sätt fånga mer makrill. Då handlar det egentligen mest om att få så mycket fisk som möjligt, istället för att det också ska vara en upplevelse och umgänge. Jag föredrar helt klart det första alternativet, men om ni vill se hur det ser ut när proffsen dörjar makrill kan ni kolla på följande film:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *