Bra, billigt och bekvämt

Ibland är det svårt att förstå hur folk kunde leva ute i skärgården för hundra år sedan, eller till och med så nyligen som för tjugo år sedan. För tjugo år sedan så skrev vi 1995 och Microsofts operativsystem ”Windows 95” var helt nytt. Internet vatr något exotiskt och spännande som de flesta aldrig använt – eller ens visste vad det var. Men sedan gick det snabbt och till och med här ute i skärgården så har vi okej internetuppkoppling. Kanske inte lika snabbt som i städerna på fastlandet, men mer än tillräckligt för att man ska kunna göra det viktigaste, som att surfa på nätet, läsa e-mail, betala räkningar och allt det där.

Modern postorder
Men det viktigaste med en okej internetuppkoppling här i skärgården är att det blir så mycket enklare att handla. Förr i tiden fick man hem en postorderkatalog några gånger per år, och utbudet var rätt så begränsat. Det var dock bättre än ingenting, mycket bättre och gjorde det säkert lite enklare att leva i mer otillgängliga trakter. Jämfört med den skillnad som nätbutiker har gjort så var det dock ingenting, och det har ju faktiskt gått rätt så snabbt. Skillnaden mellan 1995 och 2015 är ju helt enkelt enorm, och utvecklingen har inte stannat av ännu. Vem hade väl 2005 kunnat förutse smartphones och hur extremt vanliga de skulle bli? Surfa på nätet och handla via mobilen existerade helt enkelt inte på kartan.

Billiga matbord
Det faktum att det är så enkelt att ha en butik på nätet har också fått den trevliga sidoeffekten att konkurrensen har ökat markant – med lägre priser som följd! Det märkte jag inte nu senast när jag behövde ett nytt matbord: det var bara att välja mellan erbjudandet här eller här. Båda butikerna har bra priser så det är bara att välja och vraka! Faktum är att jag har riktigt svårt att bestämma mig. Valfrihet är ju bra men man kan ju få för mycket av det goda också! Det är nästan så att jag kommer att singla slant för att välja.

matbord

Men jag ska inte klaga på valfriheten, alternativet är ju väldigt mycket sämre. Det är fortfarande svårt att tänka sig hur det var bara för tjugo år sedan, vi som växer upp nu är definitivt lite bortskämda. Hur det kommer att vara om ytterligare tjugo år kan jag inte ens föreställa mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *